Sosyal Medya

Güncel

Dink hâkimine İBDA-C’den dinleme

Hrant Dink davasına bakan hâkimin telefonunun, sahte bir isimle ve İBDA-C soruşturması kapsamında, Ramazan Akyürek’in emniyet istihbaratının başında olduğu dönemde dinlendiği öne sürüldü.



Milliyet gazetesinden Tolga Åžardan’ın haberine göre, AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili 2007’de baÅŸlatılan davaya bakan hâkim Erkan Canak’ın cep telefonu, 2008’de sahte bir isimle ve Ä°BDA-C soruÅŸturması kapsamında usulsüz olarak dinlendi. Dinleme kararı, Ramazan Akyürek’in o dönem başında olduÄŸu Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Dairesi’nin talebi üzerine hâkim Kadir Kayan tarafından alındı.

Akyürek, Gülen Cemaati’nin emniyet teÅŸkilatındaki yapılanmasının bir üyesi olmak, Ergenekon, Balyoz ve Dink davalarında usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Kararı alan hâkim Kadir Kayan ise Balyoz davası kapsamında Genel Kurmay BaÅŸkanlığı’nın “kozmik oda” olarak bilinen Seferberlik Tetkik Kurulu’nda arama kararını da onaylayan kiÅŸi.

 

Ramazan Akyürek (saÄŸda)
[AA-ArÅŸiv]

 

HSYK müfettiÅŸleri tespit etti

Bu yasa dışı dinleme kararı, HSYK müfettiÅŸlerinin  Ankara 11. Ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen telefon dinlemelerine iliÅŸkin yaptığı araÅŸtırmada ortaya çıktı.

ArÅŸiv kayıtlarında ortaya çıkan  2008/4328 numaralı kayıtta dinlenmesine karar verilen kiÅŸi  Dink’in öldürülmesi ile ilgili ilk yargılamayı yapan Ä°stanbul hâkimi Erkan Canak.  Kayda göre Canak’ın cep telefonunun Selman Büyükburç  isimli kiÅŸiye ait gösterilerek 3 ay boyunca dinlenmesine karar verilmiÅŸti.

Dinleme kararı,  Ä°BDA-C  soruÅŸturması kapsamında “terör eylemlerinin önceden öÄŸrenilmesi ve engellenmesi” amacıyla talep edilmiÅŸ görülüyor ve ÅŸu ifadelere yer veriliyor:

“Selman BÜYÜKBURÇ - GSM - 0506 8** ** *7: Ä°BDA-C (Ä°slami Büyük DoÄŸu Akıncılar-Cephesi) Terör Örgütü faaliyetleri kapsamında aşırı tepkisel görüÅŸleri benimseyerek bu yönde yürüttükleri, kışkırtıcı propaganda ve faaliyetleri ile toplumu kaos ortamına çekmeye yönelik kışkırtıcı faaliyet ve eylemlerinin deÅŸifre edilerek önlenmesi amacıyla belirtilen GSM numaralarının teknik takibi talep edilmektedir.”
Dinleme kararında cep telefonu sinyal bilgilerinin izlenmesi ve kaydedilmesi de yer alıyor.

Sonrasında Canak görevden alındı

Hâkim Erkan Canak, daha sonra yürütülen bir soruÅŸturma kapsamında 14. Ağır Ceza Mahkemesi baÅŸkanlığından alındı ve ardından emekliliÄŸini istedi.
Ergenekon davasına bakan Savcı Fikret Seçen tarafından yürütülen soruÅŸturmada, Canak’ın uyuÅŸturucu baronu Mahmut Çelik ile telefonda konuÅŸtuÄŸu ve Çelik’ten rüÅŸvet aldığı tespit edilmiÅŸti.

Erkan Canak’ın, görevinden alınarak baÅŸka bir ile tayin edilmesine karar veren HSYK’nın yaptığı açıklamada, Ä°stanbul 10. ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi baÅŸkanları hakkında resmi sıfatlarının gerektirdiÄŸi saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunma, irtikapta bulunma ve rüÅŸvet alma iddialarını içeren soruÅŸturma yürütüldüÄŸü için görevden alındığı belirtilmiÅŸti.

Canak, soruÅŸturma kapsamında uyuÅŸturucu baronu ile telefonda görüÅŸtüÄŸünü kabul etti.

Açıklamada bahsedilen 10. Ağır Ceza Mahkemesi baÅŸkanı ise hâkim Zafer BaÅŸkurt’tu. Balyoz davasına bakan mahkemenin de baÅŸkanı olan BaÅŸkurt da tıpkı Canak gibi görevden alındı ve emekliliÄŸini istedi.

Söz konusu uyuÅŸturucu davasında bu iki hâkimle irtibata geçtiÄŸi savunulan uyuÅŸturucu baronu Mahmut Çelik 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Milliyet, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.